İçeriğe geç

Kat Mülkiyeti Kanunu 41 Madde Nedir

Kat mülkiyetinin 33. maddesi nedir?

Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.

Kat mülkiyeti hangi hallerde sona erer?

KMK m. 46 – (1) Kat mülkiyeti, kat mülkiyeti sicilindeki kaydın silinmesiyle sona erer. (2) Ana gayrimenkulün bütün bağımsız bölümleri tek bir kişinin mülkiyetinde birleşmişse, kat mülkiyeti kendiliğinden sona ermez.

Kat Mülkiyeti Kanunu kiracı yönetici olur mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında “Yönetici apartman sahipleri tarafından seçilir” ibaresi varsa, apartman sahibi olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamazlar. Ancak, yönetim planında böyle bir ibare yoksa, kiracılar da yönetici olabilir.

Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?

Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi, aidatların ödenmemesi durumunda kat maliklerine uygulanan yasal yaptırımları da düzenler. Bu maddeye göre, aidatını ödemeyen kat maliki, gecikme tazminatı ödemek zorundadır. Gecikme tazminatı genellikle belirli bir aylık oranda hesaplanır.

Kat Mülkiyeti Kanunu 25 madde nedir?

Madde 25 – Kat maliklerinden biri, bu Kanuna göre borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, kendileri için dayanılmaz bir hâle getirecek derecede ihlal ederse, hâkime başvurarak o kat malikinin bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet hakkının kendisine geçirilmesini isteyebilir.

Kat irtifakı kaç yıl geçerli?

Hak, ana arsa üzerindeki bir binanın inşa süreci boyunca geçerlidir ve bu yapının tamamlanmasıyla kat mülkiyeti mülkiyetine dönüşür. Ancak, binanın hak tesis edildikten sonraki 5 yıl içinde tamamlanması gerekir. Bu, inşaatın başlangıcından itibaren 5 yıl içinde tamamlanmaması durumunda hak sona erdiği anlamına gelir.

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Üzerinde kat irtifakı kurulmuş ve yapı ruhsatı alınmış yapılarda; kat irtifakı bulunan ortak maliklerden birinin talebi veya yetkili idare tarafından yapı ruhsatının Tapu Müdürlüğüne iletilmesi halinde, zorunlu deprem sigortası poliçesi dahil hiçbir belgeye gerek kalmaksızın resen kat mülkiyeti kazanılabilir.

Kat irtifakını sona erdiren haller nelerdir?

İrtifak hakkının sona ermesinin doğal sebebi, yapının tamamlanmasıdır. Ancak, inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra, irtifak hakkı sahiplerinden birinin, irtifak hakkının kat mülkiyetine dönüştürülmesi için tapu müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir.

Apartmanda kaç daireden sonra yönetici zorunlu?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesine göre, kat malikleri ana gayrimenkulün yönetimini bir yöneticiye veya yönetim kuruluna bırakabilirler. Ana gayrimenkul sekiz veya daha fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa, yönetici atanması zorunludur.

Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?

Apartman yöneticisi olmak isteyen yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenir. Ancak, yönetici olmak isteyen yoksa, dışarıdan bir yönetici atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından binaya atanan yönetici, o atamanın üzerinden altı ay geçmediği sürece apartman sahipleri toplantısıyla değiştirilemez.

Apartman yöneticisi nelerden muaftır?

Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve idaresinden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.

Kat Mülkiyeti Kanunu 33. madde nedir?

MADDE 33 Yetki Kat malikleri kurulunun kararını kabul etmeyen kat maliki, bu kararın iptali için sulh ceza hâkimliğine iptal davası açabilir. Bu dava açılmazsa kat malikleri kurulunun kararı kesindir.

Apartman kararları kaç kişi ile alınır?

“Sayı ve alan bakımından çoğunluk, bir binadaki tüm daire ve dükkânların toplam sayısının yarısından fazlası demektir.” Yani toplantıya katılanların yarıdan fazlası ile başlanır ve kararlar çoğunlukla alınır.” Örneğin 20 dairesi olan bir apartmanda toplantıda en az 11 kat malikinin bulunması zorunludur.

Apartman bahçesi kullanım hakkı kimin?

Bu, apartman bahçesini ortak bir alan haline getirir ve tüm apartman sakinleri, mülkteki paylarına orantılı olarak bundan yararlanma hakkına sahiptir. Bahçe kullanımındaki sorunları çözmek için apartman yönetimi, bahçenin eşit ve düzenli kullanımını sağlamak için uygun önlemleri almalıdır.

Kat mülkiyeti kanununa göre aidat nasıl belirlenir?

Daire başına düşen tutar, belirlenen bütçenin dairedeki daire sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplamadan sonra, yönetim planına göre katkı payları nihai olarak belirlenir. Yani üyelik aidatı, daire sahibinin sahip olduğu alanın metrekaresi üzerinden veya arsa payına orantılı olarak hesaplanır.

Yönetici nelerden muaf?

Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve idaresinden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.

Kat Mülkiyeti Kanunu neleri kapsar?

Bağımsız konut birimlerinin mülkiyet hakları, ortak alanların kullanımı, yönetim planı, apartman maliklerinin hak ve yükümlülükleri ve benzeri konuları düzenleyen kanun, her apartman malikinin kendi bağımsız bölümü üzerinde tek mülkiyet hakkına sahip olması ve ortak alanları mülkiyetteki payına göre kullanması esasına dayanmaktadır.

Kat mülkiyetinde arsa payı değişir mi?

Kat maliklerinin tamamı, kat malikleri kurulunun oybirliğiyle alacağı kararla “anlaşma” yoluyla kat payındaki hatayı düzeltebilirler. Bu durumda kat payları yeniden düzenlenerek bir liste halinde tapu idaresine bildirilir.

Kaynak: eprongroup.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir