İçeriğe geç

Denizli Ne Zaman Ilçe Oldu

Denizli il olmadan önce nereye bağlıydı?

O dönemde Denizli, mülki taksimatta Aydın Livasına bağlı bir kaza merkeziydi. 1883’te Sarayköy, Buldan ve Tavas kazalarının, 1884’te Çal ve 1888’de Acıpayam kazalarının bağlanmasıyla Denizli “sancak” oldu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Aydın’a bağlı bir il oldu.

Denizlide deniz olmadığı halde neden Denizli denmiştir?

Timurlenk’in Zaferler Kitabı’nı yazan Şerafettin Zeydi, “Tenguzluğ” ve “Tonguzluğ” olarak iki isimden bahseder. “Tengiz” kelimesi Eski Türkçe’de “deniz” anlamına gelir. “Tengüzlü” modern yazımda “Denizli” anlamına gelir.

Denizli Güney ne zaman ilçe oldu?

1865 yılında Çal’a bağlı bir Bucak olmuş, Buldan’ın ilçe olmasıyla Buldan’a bağlanarak 1865 yılında ilçe olmuştur. GÜNEY İLÇESİNİN COĞRAFİ YAPISI VE NÜFUS TARİHÇESİ: Güney İlçesi; Denizli iline bağlı bir ilçe olup Ege Bölgesinin doğu kesiminde yer almaktadır.

Denizli’nin en büyük ilçesi hangisidir?

Acıpayam, Denizli ilinin bir ilçesidir. TUİK verilerine göre ilçenin nüfusu 31 Aralık 2021 itibarıyla 55’tir.

Denizli’yi kim fethetti?

1071’den sonra Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın beyleri tarafından fethedildi.

Denizli hangi boydan?

Osmanlı İmparatorluğu’nun şehri yönettiği dönemde, Denizli bölgesine çok sayıda Avşar aşireti gelip yerleşmiştir. Bu bağlamda, Avşar aşiretinin şehrin fethinden Türkleşmesine ve bugünkü Denizli halkının oluşumuna kadar önemli bir etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Denizli’yi kim kurdu?

Tarih. Şehrimiz M.Ö. 261-253 yılları arasında Selenkos kralı Antiochus II tarafından kurulmuş ve karısı Laodice’nin adını almıştır. Türkler Denizli bölgesini fethettikten sonra, orada bol su olduğu için şehir merkezini şu anki Kaleiçi’ne taşımışlardır.

Denizli olayı nedir?

C- Denizli Olayı: Kurtuluş Savaşı sırasında Denizli halkını en az Kurtuluş Savaşı cephelerindeki olaylar kadar etkileyen ve üzen olaylardan biri de Denizli Olayı’dır. Denizli halkını tamamen etkisi altına alan bu terör hareketi Ankara’da büyük yankı bulmuştur.

Denizli’de ne yemeği meşhur?

Börülce çorbası, mercimek çorbası, domates çorbası, kuru börülce çorbası, tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba çeşitleri vardır. Başlıca et yemekleri ise tas kapama, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, tandır, kol dolması, ciğer dolması, saçta işkembedir.

Denizli’de kaç merkez ilçe var?

Birbirinden güzel şelaleleriyle ziyaretçilerine görsel şölen sunan şehrin en ünlü şelaleleri; Kaya Şelalesi, Gümüş Şelalesi ve Güney Şelalesi’dir. Denizli ilimizde 19 ilçe bulunmaktadır. Bu 19 ilçeden 2’si orta ilçedir.

Çal nerenin ilçesidir?

Çal ilçesi, Ege Bölgesi’nde Denizli iline bağlı bir ilçe olup Denizli iline 63 kilometre uzaklıktadır.

Denizli’nin doğusunda ne var?

Denizli ili 28° 30′ – 29° 30′ doğu meridyenleri ve 37° 12′ – 38° 12′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Doğuda Burdur ve Afyon, batıda Aydın ve Manisa, kuzeyde Uşak ve güneyde Muğla ile komşudur. İlin yüzölçümü 12,5 km²’dir.

Denizli Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

Die bevölkerungsreichsten Städte der TürkeiZeileStadtVerbundene Provinz10MersinMersin11DiyarbakırDiyarbakır12EskişehirEskişehir13DenizliDenizli54 weitere Zeilen

Denizli’nin en büyük mahallesi hangisi?

İlin en fazla nüfusa sahip ilçesi 21 bin 313 kişiyle Karaman’ın Merkezefendi ilçesi oldu. İlçe nüfusunun yüzde 6,26’sı bu ilçede yaşıyor.

Denizli hangi ilden ayrıldı?

1883 yılında Sarayköy, Buldan ve Tavas kazalarının katılmasıyla “Sancak” olan Denizli, 1884 yılında Çal ve Acıpayam kazalarının katılmasıyla Aydın’a bağlı bir valilik haline gelmiş, 1923 yılında kuruluşuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur.

Acıpayam önceden nereye bağlıydı?

Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.

Çivril ne zaman Denizliye bağlandı?

Çivril, 1880’li yıllarda Sandıklı Kazası’nın (Afyon) Işıklı Beldesi’ne bağlı bir köy iken, 1892 yılında belediye, 1910 ve 1911 yıllarında Afyon Vilayeti’nin ilçesi, 1924 yılında ise Denizli Vilayeti’nin ilçesi olmuştur.

Denizli ili ismini nereden aldı?

Prof. Denizli isminin Laodikya Ovası’nın ortasındaki gölden geldiğini açıkladı. Dr. Şimşek, Türklerin göle “deniz” dediklerini, bu nedenle şehrin Denizli adını aldığını anlattı.

Denizli nasıl büyükşehir oldu?

Kuruluş. 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca kurulmuş olup, Denizli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan tüm il sınırlarını kapsamaktadır.

Kaynak: Geni.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

temmet.com.tr