Kuran meali Kuran yerine geçer mi?
Yemek okumak hatim yerine geçer mi? Kur’an-ı Kerim, hem kelime hem de mana olarak Allah tarafından vahyedilen İlahi Söz’ün adıdır. Bu bakımdan, Arapça vahyedilen Kur’an’ın (Yusuf 12/2; Taha 20/113) anlamını iletmek için herhangi bir dilde yazılmış herhangi bir mana, Kur’an’ın kendisi olarak geçerli değildir.
Kuran’ın mealini okumak sevap mıdır?
Kur’an-ı Kerim’in manası Kur’an’ın yerine geçmediği için, hatim manasını okumakla ortaya çıkmaz. Allah yolunda yapılan en küçük bir iş veya amel bile sonuçsuz kalmaz. Özellikle Kur’an okumak gibi evrenin en büyük olayı asla mükafatsız kalmaz.
Kuran Türkçe meali ile hatim olur mu?
Zira ibadetin okunuşunu Kuran-ı Kerim’in kendisi teşkil eder. Bu bakımdan hatim, Kuran-ı Kerim’i manasına göre okumak değil, Fatiha Suresi’nden başlayarak Nas Suresi’ne kadar olan Kuran-ı Kerim’in tamamını Arapça metne göre okumaktır.
Türkçe Kuran okumak caiz mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hz. Mevlana’yı anma gecesinde Kur’an-ı Kerim’in Türkçe okunması olayına ilişkin sessizliğini bozdu. Diyanet, “Kur’an-ı Kerim’i Türkçe okumak caiz değildir.” dedi.
Kuran meali Kuran midir?
Meal, Arapça kökenli bir kelime olup “sonuç”, “anlam”, “önem”, “sonuç” anlamlarına gelir. Kur’an tercümeleri, Kur’an’ı oluşturan tüm sure ve ayetlerin, yazarın anladığı anlamıyla Arapça dışındaki bir dile aktarılmasıdır ve bu bakımdan tercümelerden ayrılırlar.
Kuran Arapça okunmak zorunda mı?
Ayrıca, Kur’an-ı Kerim’in okunması namaz dışında bir ibadet şekli olduğundan, Kur’an-ı Kerim’in orijinal dilinde okunması önemlidir. Bu nedenle, Kur’an-ı Kerim’i Arapça okuyamayan kişilerin, Kur’an okuma konusunda uzman olan öğretmenlerden eğitim almaya çalışmaları önemlidir.
Kuran’ı anlamak için meal okumak yeterli midir?
Kuran’ı anlamak için anasayfayı incelemek yeterli midir? Kuran’ın genel kültürünü ve bilgisini edinmek için tercümeleri okumak gerekli olsa da ayetlerin ne anlama geldiğini anlamak yeterli değildir.
Kuran’ın mealini okumak için abdest gerekir mi?
Cevap: Tercüme ve tefsir abdestsiz okunur. Kur’an’dan başka dualar, vs. varsa elifba kısımlarına abdestsiz dokunulabilir. Adet döneminde bu tür yerlerden eğitime devam edilebilir. Kur’an’ı heceleyerek okumak caiz olmakla birlikte hadis ve dua metinlerini okumak daha uygun olur.
Anlamı bilmeden Kuran okumak sevap mıdır?
Kur’an’ın bir de zikir yönü vardır. Yani başta verdiğimiz ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere, Kur’an’ın manasını bilmeden bile Kur’an’ın zikir olduğunu anlayarak zikir niyetiyle okumaktır. Bu da bir ibadet ve sevaptır.
Kuran neden Türkçe okunmaz?
Bu konuda ittifak vardır. Kur’an’ı başka bir dilde yazmak mümkün olmadığı gibi, başka bir dilde doğru bir şekilde okumak da mümkün değildir. Çünkü Kur’an harflerinin kendine has özellikleri vardır. Bu harflerin bazılarının karşılıkları ve telaffuzları başka dillerin alfabelerinde yoktur.
Telefondan Kuran takip ederek hatim olur mu?
Kuran hatmi, Kuran’ın baştan sona Arapça okunmasıdır. Bu nedenle, bir kişinin Hatim yapması için Kuran’ı kendisi okuması gerekir. Televizyonda, radyoda veya başka bir cihazda Kuran’ın okunmasını takip etmek veya dinlemek de bir mükafattır.
Cüz dinlemek okumak yerine geçer mi?
Televizyonda veya CD’de okunan bir tilaveti takip etmenin veya dinlemenin bir sevabı vardır. Ancak bu durumda, kişi sadece okunan cevabı dinlerse, Hatim sevabı alır. Hatim yapmak için, Kuran’ın bizzat okunması gerekir.
Kuranın Türkçe açıklamasını okumak sevap mı?
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, ibadetlerle ilgili tartışmaları Türkçe olarak anlattı. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “ibadetlerin bugüne kadar uygulandığı gibi yapılması gerektiği” yönünde karar aldığını ancak Kuran’ı Türkçe okumanın çok değerli olduğunu belirtti.
Ezan Türkçe okunur mu Kuran’da geçiyor mu?
Ezan, İslam’ın düsturu ve duaya bir davet olduğundan, bu davet, farklı dilleri konuşan bütün Müslümanlara ancak hepsinin ortak şuuruna hitap edilerek ulaştırılabilir, bu da ezanın bilinen orijinal kelimeleriyle, yani Arapça okunmasıyla sağlanabilir.
Kuran hangi dilde okunmalı?
Bizi yaratan Allah, bize Kuran-ı Kerim’i Arapça olarak göndermiştir. Elbette anlamını öğrenmek için Türkçe ve İngilizce gibi çevirilerini okumamız gerekir. Ancak namazda okuduğumuzda orijinalinden okumamız gerekir. Çünkü aslı Arapçadır.
Meal okumak yeterli mi?
Genel bir kültür ve Kuran bilgisi edinmek için tercümeleri okumak gerekli olsa da, ayetlerin ne anlama geldiğini anlamak yeterli değildir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, anlam, Kuran’ın ne söylediğini özetleyen ana kaynağımız olmasına rağmen, ne anlama geldiğini açıklama fırsatından da mahrumdur.
Kuranın mealiyle namaz kılınır mı?
Kur’an’ın manası, vahyin kendisi olmadığına göre; namazda: “Kur’an’dan kolayınıza geleni okuyun.” Kur’an’ın Müzzemmil, 73:20 ayetine göre okunması gerektiğinden, Kur’an’ın tefsiriyle namaz kılmak doğru değildir.
Kuran-ı Kerim meali okurken abdestsiz okunur mu?
Cevap: Tercüme ve tefsir abdestsiz okunur. Kur’an’dan başka dualar, vs. varsa elifba kısımlarına abdestsiz dokunulabilir. Adet döneminde bu tür yerlerden eğitime devam edilebilir. Kur’an’ı heceleyerek okumak caiz olmakla birlikte hadis ve dua metinlerini okumak daha uygun olur.
Anlamı bilmeden Kuran okumak sevap mıdır?
Kur’an’ın bir de zikir yönü vardır. Yani başta verdiğimiz ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere, Kur’an’ın manasını bilmeden bile Kur’an’ın zikir olduğunu anlayarak zikir niyetiyle okumaktır. Bu da bir ibadet ve sevaptır.
Kaynak: alphanova.com.tr