Mürai kime denir?
[1] Münafık. [2] (mecazi) Bencil kişi.
Mürâi ne demek TDK?
(ﻣﺮﺍﻋﻰ) sıf. ve i. (Ar. murâ’āt, “gözetlemek, korumak, gözetmek, uymak” kelimelerinden, murā’ī) Saygılı olan, saygıyla itaat eden, gözeten, gözeten (kişi): “Muraî-i edep: Güzel ahlaka bağlı kalan.”
Mürtet ne demek TDK?
(İslam) İslam dinini terk edip başka bir dine geçen kimse.
Mürai hangi dilde?
Arapça münafıklık (göründüğü gibi olmamak, ikiyüzlülük) kavramından türemiştir. İkiyüzlü olan kişiye münafık veya münafık denir.
Mürai tahmin anlamı nedir?
Bu kelime iki yüzlü insanlar için kullanılır. Aynı zamanda, arkalarından iş çeviren ve insanların yüzlerine sahte bir gülümseme yerleştiren insanlar olarak da tanımlanırlar.
Mürteci kimlere denir?
Anlamı: “Mülteci” dinini değiştiren veya dini inançlarını terk eden bir kişiyi ifade eden bir terimdir. Bu kelime özellikle İslam dini bağlamında kullanılır ve İslam’ı terk edip başka bir dine veya inanç sistemine geçen bir kişiyi ifade eder.
Mürailik yapmak ne demektir?
İkiyüzlülük veya münafıklık, bir kişinin sahip olmadığı duygulara, düşüncelere, erdemlere, değerlere veya niteliklere sahipmiş gibi davranması veya bunlara sahip olduğunu iddia etmesidir. Ahlaki psikolojiye göre ikiyüzlülük, bir kişinin ifade ettiği ahlaki kurallara ve ilkelere uymamasıdır.
Laubali tavır ne demek?
1. Saygısız, ciddiyetsiz, ciddiyet ve saygıyı umursamayan: “Aptal adam.” “Düğmesi açık.” “Gösterişsiz ifade.” Hüsrev Paşa, başlangıçta ilettiği küstah ve kaba mesajları yumuşatmış, hatta bunları yarı kin, yarı aşk ilanı olarak nitelendirilebilecek bir serenata dönüştürmüştür (Sâmiha Ayverdi).
Müptezel ne demek?
🔎 Haysiyetini kaybetmiş. Bolluktan değerini kaybetmiş. Güzel. Arapçadan dilimize girmiş.
Mürtet ne demek din?
İslam’dan dönen kişiye mürted denir. Tanım sadece başka bir dine geçenleri veya dini tamamen terk edenleri değil, aynı zamanda küfür, sapkınlık veya inançsızlığı ima eden herhangi bir eylem veya konuşma yoluyla İslam’ın “temel inanç veya ilkesini” inkar edenleri de kapsar.
Mürted cezası nedir?
Hz. Peygamber, mürted hakkında da şöyle buyurmuştur: “Dinini değiştireni öldürün.” (Buhari, Cihad, 149; İ’tisam, 28; Bu hadisteki ifadenin mutlak olduğu varsayımından hareketle, dinden çıkan (mürted) kişinin cezasının her durumda ölüm olduğu ileri sürülmüştür.)
Muruz etmek ne demek?
muruz as- (Ar. + T.): somurtmak, öfkelenmek, küsmek (EYSV. 154). muruzunu eg- (Ar. + T.): somurtmak, öfkelenmek, küsmek (EYSV. 155).
Riya’nın zıttı nedir?
Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçek olması anlamına gelen ahlaki bir kavramdır.
Riya ne anlama gelir?
Sözlükte “görmek” anlamına gelen re’y kökünden türeyen riyâ (riâ’), hadislerde ve ahlak kitaplarında -süm’a (şöhret kazanma) kelimesiyle birlikte- “dünyasal amaçlar, itibar kazanmak ve kazanç sağlamak gibi, başkalarını üstün niteliklere sahip olduğuna inandıracak şekilde davranmak” anlamında kullanılmıştır.
Müreddit ne demek?
(ﻣﺘﺮﺩّﺩ) sıf. (Ar. tereddütlü, “durmadan gidip gelmek, kararsız olmak” fiilinden) Karar veremeyen, kararsız, tereddütlü: Boris tereddüt etti ve tereddüt etti (Ömer Seyfeddin).
Münkir kime denir?
Dilimize Arapçadan gelen Munkir kelimesi “inkar” kelimesinden türemiştir. İnkar, gerçeği reddetmek ve bâtıla inanmak anlamına gelirken, inkâr etmek, gerçeği inkar etmek ve inkâr etmek anlamına gelir. Aynı kelime, Allah’ın, elçilerin, Kur’an-ı Kerim’in ve kıyametin birliğini inkâr edenler için de kullanılır.
Mürebbi ne anlama gelir?
Arapçadan dilimize geçen “mürebbi” kelimesi “terbiye” kelimesinden türemiştir. Eğitim hem ahlak hem de eğitim anlamına gelirken, öğretmen, kişiyi eğiten, yetiştiren ve bilmesi gerekenleri öğreten kişi anlamına gelir. Kelimenin tam hali “mürebbi” olarak yazılır.
Mürettebat kime denir?
Arapçadan dilimize geçen mürettep kelimesi “tertip” kelimesinden türemiştir. “Organize” kelimesi “düzenlemek” ve “düzenlemek” anlamına gelirken, “mürettep” kelimesi düzenli, tertipli, sıralı anlamına gelir. Mürettep kelimesi bu kelimenin çoğuludur. Mürettep, bir gemi veya uçakta çalışan tüm personeli ifade eder.
Müptezel ne demek?
🔎 Haysiyetini kaybetmiş. Bolluktan değerini kaybetmiş. Güzel. Arapçadan dilimize girmiş.
Kaynak: yapkuryapi.com.tr