Bilirkişi raporu uyapta görülür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporu dosyaya ne zaman gelir?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi dosyalarda bilirkişinin dosyayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi dosyalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişiye nasıl ulaşılır?
Başvurularınızı her yıl başvuru tarihleri arasında yapabilirsiniz. Uzman başvuruları için, her yıl belirlenecek tarih aralığında, web sitemizde yer alan “Başvur” menüsünden gerekli belgeler eksiksiz olarak başvuruya eklenir.
Bilirkişi raporu kimlere tebliğ edilir?
Bilirkişi, kendi kontrolü dışındaki sebeplerden dolayı raporu yanlış hazırlamışsa ve gerçekleri öğrendikten sonra ikinci bir rapor hazırlayıp mahkemeye sunmuşsa, bu raporun dikkate alınması uygun olacaktır. Rapor mahkemeye sunulduktan sonra, raporun kopyaları davanın taraflarına tebliğ edilecektir.
Bilirkişi raporunu nasıl öğrenirim?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.
Bilirkişi raporu çıktıktan sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Uyap bilirkişi sistemine nasıl girilir?
1- Uzman Portalına elektronik imza (e-imza) veya mobil imza (m-imza) ile kayıt artık sadece “E-devlet Üzerinden Kayıt” seçeneği ile yapılabilmektedir. 2- Uzman Portalına “UYAP Üzerinden Giriş” seçeneği ile giriş yapılamamaktadır.
Bilirkişi raporu ne kadar sürer?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en fazla üç ay uzatabilir.
Bilirkişi raporunu kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu nasıl teslim edilir?
Yukarıdaki anlaşmaya uygun olarak hazırlanan rapor, bilirkişi tarafından adını, soyadını ve mesleğini (uzmanlık konusu) belirterek imzalanır. Rapor, imzanın altına tarih atılır ve genellikle üç nüsha halinde yetkili mahkeme katibine teslim edilir.
Hakim dosyayı bilirkişiye göndermek zorunda mı?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Bilirkişi ücreti ne kadar?
Aynı anda birden fazla dosyanın yerinde veya ofiste incelenmesi durumunda 10 dosyaya kadar dosya başına 3.750 TL, 10’dan fazla dosya için ise dosya başına en az 2 adet olmak üzere ücret alınacaktır.
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Uyapta neler gözükür?
UYAP ile hâkim ve savcılarımız ile adliye binalarında bulunan tüm personelimizin takibi hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmekte, personel hareketleri izlenebilmekte, izin, rapor, yetki, disiplin gibi personel işlemleri elektronik ortamda pratik ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir.
Sosyal inceleme raporu uyapta görünür mü?
Sir Raporu Uyap’ta görünür mü? Evet, sosyal inceleme raporu UYAP sistemi üzerinden görüntülenebilir. Aynı şekilde kişinin e-devletinden de görüntülenebilir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporu resmi belge midir?
Bilirkişi raporu, bilirkişinin görevi gereği hazırladığı bir belge olduğundan, resmi bir belge olduğu konusunda şüphe yoktur. Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YCGK) da bilirkişi görüşlerini içeren raporu resmi belge olarak kabul etmektedir12.
Tavsiyeli Bağlantılar: A101 Neyin Kısaltması