Kimler ictihad yapabilir?
Şer’î hükümlerin uygulanmasıyla ilgili olan bu içtihat türü, müftüler, hâkimler, bakanlar ve vergi mükellefleri hakkında geçerlidir.
İctihadı nedir?
İctihadın kelime anlamı “zorluklara tahammül”tür. Yorumlama açısından, İslam hukukunun iki kaynağı olan Kitap ve Sünnet’ten delillere dayalı bir hüküm çıkarmak, hükmü (nas) olmayan ikincil bir soruyu çözmek ve cevap bulmak anlamına gelir.
İctihad makamı nedir?
Terimsel anlamıyla: İctihad; açık ve kesin delillerle sabit olmayan nazarî ve fer’î hükümleri, dinî delillere uygun olarak, bütün güç ve kudretiyle istidlal ve istidlal etmek için çalışmaktır. Başka bir deyişle, Kur’an, hadis ve icmâ ile sabit olan dinî delillerden hüküm çıkarmaktır.
İctihadı birleştirme kararı kim verir?
İçtihatların birleştirilmesi Kararlar, Yargıtay’ın kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu nedenle, diğer mahkemelerin aksine, Anayasa Mahkemesi daireler arasındaki yargı yetkisi uyuşmazlıklarına tabi değildir. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin içtihatları zamanla değişebilir.
İçtihat kim yapar?
İçtihat yapan kişiye müçtehit (Arapça: مُجْتَهِد) denir. Bir içtihadın geçerli olması için, içtihat yapan kişinin içtihat yapabilen bir fakih (İslam hukukçusu) olması gerekir. Ayrıca, caiz olmayan konularda içtihat yapılamaz.
Günümüzde ictihad yapabilir mi?
Yapılan içtihatlar caiz olmayıp bunlar üzerindeki görüş ayrılıkları da dikkate alınmaz. Delil ve ispat bakımından kesin olan nasslarda yer alan hükümler hakkında ictihad yapılamaz.
İçtihat nedir örnek?
Hukukta, hâkim veya müftünün, hukuk, örf, teamül ve seçkin hukukçuların görüşlerini birleştirerek daha önceki kararlar ışığında bir olaya uygulanabilir yasal kuralı bulma çabasına “ictihad” denir. Örnek cümleler: “Farklı bir içtihat ileri sürülse bile, mahkemenin kararı kesindir.”
İçtihadi kriter nedir?
Hukuk, kanunda belirtilmeyen bir sorunun çözümüne dayanak olarak daha önce verilmiş bir mahkeme kararının kullanılmasıdır.
Peygamber ictihad eder mi?
Hz. Peygamber, içtihadı Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynak olarak kabul etmiş ve ashabını içtihat yapmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, içtihadı Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynak olarak kabul etmiş ve ashabını içtihat yapmaya teşvik etmiştir.
İçtihat kapısının kapanması ne demek?
Bu söylemi dile getirenlerden biri de Joseph Schacht’tır. O, içtihat kapısının Hicri dördüncü asırdan itibaren kapandığını, erken dönemlerde oluşumunu tamamladıktan sonra İslam hukukunun yüzyıllar boyunca değişmeden kaldığını ve hukukun değişmez katı kurallar bütünü haline geldiğini iddia etmektedir.
İçtihadın gerekliliği nedir?
Terim olarak, bir kimsenin nasslarda delili bulunmayan bir fıkıh meselesinin hükmünü çıkarmak için bütün gücünü kullanması demektir.
Tasavvufta içtihat ne demek?
İctihad: Nass’ın lafzından ve manasından hareketle dinî bir hüküm hakkında nazarî bilgi edinmeye çalışmak, nass bulunmadığında ise çeşitli istidlal yollarına başvurmaktır (Apaydın 2000: 432).
İçtihat bağlayıcı mıdır?
Danıştay içtihatlarının birleştirilmesine ilişkin kararlar bağlayıcıdır. Bu kararların bağlayıcılığı Anayasa Hukuku Kurulu tarafından belirlenir. Danıştay, idare mahkemeleri ve idarenin dava ve komisyonları, Danıştay içtihatlarının birleştirilmesine ilişkin kararlarına uymak zorundadır (İnan, 1996: 78).
Mahkeme içtihatları nedir?
Yargı emsalleri, mahkemeler tarafından daha önce verilen kararlar veya emsal oluşturan hükümlerdir. Ancak gerçekte, içtihat hukuku mahkeme kararının kendisi değil, bu karar tarafından benimsenen yargısal görüştür.
Yargıtay içtihadı ne demek?
Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun kararlarına “hukukun birleştirilmiş kararları” denir. Bu kararlar Resmi Gazete’de yayınlanır ve Yargıtay daireleri ve mahkemeleri için bağlayıcıdır.
İçtihat nedir kısaca tarif ediniz?
Terim olarak; Kur’an ve Sünnette hakkında açık ve kesin bir hüküm bulunmayan bir fıkıh meselesinin hükmünü, ilgili delillerden çeşitli yöntemler uygulayarak çıkarmak için bütün gücünü sarf etmek demektir.
İslamda içtihat kapısı ne zaman kapandı?
Hicri dördüncü asırdan itibaren içtihat kapısının kapatıldığını, İslam hukukunun ilk dönemlerdeki teşekkülünden sonra asırlarca değişmeden kaldığını, hukukun değişmez katı kurallar bütünü haline geldiğini ileri sürmektedir.
İçtihat nedir örnek?
Hukukta, hâkim veya müftünün, hukuk, örf, teamül ve seçkin hukukçuların görüşlerini birleştirerek daha önceki kararlar ışığında bir olaya uygulanabilir yasal kuralı bulma çabasına “ictihad” denir. Örnek cümleler: “Farklı bir içtihat ileri sürülse bile, mahkemenin kararı kesindir.”
Rey ve ictihad nedir?
Fıkıh literatüründe içtihat ve kişisel görüşe başvurmaktan kaçınarak hadise dayanmayı tercih eden İslam âlimlerine “ehl-i hadis”; hadisleri kabul etmekle birlikte insanların problemlerini çözmede kişisel görüş ve fıkıhlarını da kullanan İslam âlimlerine ise “ehl-i rey” adı verilmektedir.
Kaynak: kibrisoteller.com.tr