İçeriğe geç

1923 1940 Arası Cumhuriyet Dönemi Yazarları Kimlerdir

1923-1940 arası hikâye yazarları kimlerdir?

1923-1940 yılları arasındaki eserlerinde toplumsal sorunlar ön plana çıkmış ve sanatın toplum için olduğu düşüncesi hakim olmuştur. Toplumsal temalar ve psikolojik odaklı eserler ödüllendirilmiştir. Aynı dönemde Sait Faik Abasıyanık, Kenan Hulusi Koray, Sabahattin Ali ve Sadri Ethem başarılı öykü örnekleri vermiştir.

1923 ile 1950 yılları arasında öne çıkan yazarlar kimlerdir?

Bu dönemin üç önemli temsilcisi Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin’dir.

Cumhuriyet dönemi yazarları hangileri?

Ana temsilciler: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, İsmet Özel, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercümment Bahn, Vedat Nedim, aceleyle, Erya, Aydemir, Vedim, isier, rohern, roha, rohern, rohern , rohern, rohern, roherya azerya ydemir, roha Urdakul ve Mehmet Başaran’dır.

1950 ve 1980 arası cumhuriyet dönemi roman yazarları kimlerdir?

Cumhuriyet Dönemi Romanı (1950–1980): *Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Ferit Edgü ve Adalet Ağaoğlu modernist üslupta romanlar yazmışlardır. *Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Bahaeddin Özkişi, Münevver Ayaşlı, Emine Işınsu ve Sevinç Çokum milli ve dini hassasiyetleri yansıtan romanlar yazdılar.

Hangisi cumhuriyet dönemi hikayecileri kimlerdir?

Celalettin, Bekir Sıtkı, Kenan Hulusi, Cevdet Kudret, Sait Faik, Samet Ağaoğlu, Sabahattin Ali, İlhan Tarus, Cahit Sıtkı ve Ümran Nazif.

1940 ve 1960 arası hikâye nedir?

1940-1960 yılları arasındaki dönemde toplumsal gerçekçi üslupta öyküler yazılmıştır. Yerleşim sorunlarına odaklanırlar; toprak sahibi-çiftçi, öğretmen-imam, halk yöneticisi, zengin-fakir, güçlü-güçsüz, aydın-cahil gibi net ayrımlar üzerine eserlerini kurarlar.

Verilenlerden hangisi 1923 ile 1950 yılları arası tiyatro yazarlarımızdan biridir?

Muhsin Ertuğrul, modern Türk tiyatrosunun doğuşuna önemli katkılarda bulunmuştur.

İlk Türk romanı kim yazdı?

-Türk edebiyatındaki ilk yerli roman, Şemsettin Sami’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseridir. -Türk edebiyatındaki ilk edebi roman, Namık Kemal’in İntibah adlı eseridir. -Türk edebiyatındaki ilk gerçekçi roman, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası adlı eseridir.

1923 ve 1950 arası roman hangi akıma aittir?

– 1923-1950 yılları arasındaki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında romanların büyük çoğunluğu realizm akımının etkisi altında yazılmıştır.

Cumhuriyet dönemi deneme yazarları kimlerdir?

Deneme yazan yazarlar arasında Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Azra Erhat, Bedri Rahmi, Cemal Süreya, Ferit Edgü, Halit Ziya Uşaklıgil, Melih Cevdet, Memet Fuat, Mehmet Kaplan, Nurullah Ataç, Orhan Burian, Salah Birsel ve Vedat Günyol yer alıyor. Türk edebiyatında pek çok yazı vardır.

Cumhuriyet dönemi kadın yazarları kimlerdir?

1970 sonrasında kadın ve toplumsal sorunları siyasal perspektiften dile getiren kadın yazarlar arasında Sevgi Soysal, Leyla Erbil, Adalet Ağaoğlu, Ayhan Bozfırat, Fürüzan, Aysel Özakın, Pınar Kür ve Tezer Özlü öne çıkıyor.

Türk edebiyatı yazarları kimlerdir?

Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Batur, Elif Şafak ve Orhan Pamuk gibi isimler…

Hangisi 1923-1950 yılları arasında kaleme alınmıştır?

*Bu dönemde Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Vahşi”, Reşat Nuri Güntekin’in “Yaprak Dökümü”, Abdülhak Şinasi Hisar’ın “Fahim Bey ve Biz, Çamlıca’daki Onkelimiz”, Peyami Safa’nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf” ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur”u roman türünün tanınmış eserlerindendir.

1950 ve 1980 arası toplumcu gerçekçi roman özellikleri nelerdir?

Sosyalist Gerçekçi Romanlar Eserleri kırsal mücadeleler, tarımın makineleşmesi ve köyden şehre göç gibi temaları ele aldı. Sanatın toplum için olduğu anlayışıyla yazılan eserlerde yerel lehçenin dilsel özelliklerine dikkat çekildi.

1960 yazarları kimlerdir?

Bu dönemin sosyalist gerçekçileri: Adalet Ağaoğlu, Talip Apaydın, Sevgi Soysal, Erdal Öz, Orhan Duru, Tomris Uyar, Nedim Gürsel, Hulki Aktunç, Füruzan, Demir Özlü, Leyla Erbil, Bekir Yıldız… Gelenek devam ederken, Yeni aramalar görülüyor.

Cumhuriyet döneminin 1940-1960 döneminde yazılan hikâyeler hangi eğilimleri yansıtmaktadır?

* Cumhuriyet döneminde 1940-1960 yılları arasında bireyin iç dünyasını konu alan, toplumsal gerçekçi, çağdaş, ulusal ve dinsel duyarlılıkları yansıtan öyküler yazılmıştır.

1923 ve 1950 arası romanda hangi konular var?

– 1923-1950 yılları arasındaki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının romanlarının büyük çoğunluğu realizm akımının etkisinde yazılmıştır. – Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi temalara yer verilmiştir.

1960 sonrası hikâye yazarları kimlerdir?

Bu dönemin sosyalist gerçekçileri: Adalet Ağaoğlu, Talip Apaydın, Sevgi Soysal, Erdal Öz, Orhan Duru, Tomris Uyar, Nedim Gürsel, Hulki Aktunç, Füruzan, Demir Özlü, Leyla Erbil, Bekir Yıldız… Gelenek devam ederken, Yeni aramalar görülüyor.

1950-1980 yılları arasında roman türü hangi eğilimlerle gelişimini sürdürmüştür?

1950-1980 yılları arasında roman türü farklı eğilimlerle (toplumsal gerçekçi, bireyin iç dünyasına dayalı, modernist, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan) gelişmiştir.

Kaynak: huniliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir