İçeriğe geç

Akdağmadeni Ne Çıkıyor

Akdağmadeni neyi meşhur?

Ormanlarda bulunan ve henüz bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamış birçok bitki ormanlarımızın ne kadar zengin olduğunu göstermektedir. Salep Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda bulunmakta olup Türkiye’nin en kaliteli salepleri arasındadır.

Akdağmadeni hangi ile bağlıdır?

Akdağmadeni, Yozgat’ın bir ilçesidir. Doğusunda Sivas’ın Şarkışla ilçesi, güneyinde Çayıralan, batısında Sarıkaya ve Saraykent, kuzeyinde ise Kadışehri ilçeleri bulunmaktadır.

Akdağmadeni adı nereden gelir?

Maden işçilerinin akınıyla yerleşik köy sisteminin kurulduğu bu bölge bir dönem “Maden” adıyla anılmıştır. Akdağ eteklerinde kurulduğu için dağın adına atfen “Akdağlar’dan çıkan maden” anlamına gelen AKDAĞMADENİ adını almıştır…

Sorgun’da hangi madenler var?

Zengin kömür yatakları ve jeotermal kaynaklarıyla ünlü Sorgun, aynı zamanda 7 bin tonla Türkiye’nin en zengin uranyum yataklarına da ev sahipliği yapıyor.

Akdağmadeninde ne çıkıyor?

Metal madenleri arasında demir yatakları ve yatakları ağırlıklı olarak Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde bulunmaktadır. Akdağmadeni-Karapınar demir yatağında ortalama tenör %40 Fe2O3 olan 8 adet yatak bulunmaktadır.

Yozgat’ın neyi meşhur yerleri?

Yozgat Çamlığı Milli Parkı. Yozgat Saat Kulesi. Gezilecek ve Görülecek Yerler. … Yozgat Müzesi. Özel Müzeler. Kazankaya Kanyonu. Doğa ve Yaban Hayatı Alanları. Dini Yerler. … 6. Antik Roma Hamamı Tarihi Yerler. … Hayri İnal Konağı Özel Müzeler. Kadıpınarı Doğa ve Yaban Hayatı Alanları.

Yozgat’ın en büyük ilçesi neresidir?

1960’lı yıllarda ilk kömür madenlerinin açılması, ulaşımın gelişmesi ve ilçenin E88 karayolu üzerinde olması Sorgun’a büyük bir göçün olmasına neden olmuştur. Bu tarihten sonra Sorgun’da ekonomik ve ticari hayat gelişmiş ve Sorgun, Yozgat’ın en büyük ilçesi haline gelmiştir.

Akdağmadeni nasıl bir yer?

İlçe bir plato olduğundan, Orta Anadolu iklimine benzer ve yazları çok sıcaktır; kışın sıfırın altında sıcaklıklar yoktur. Kar yağışı Yozgat’ta olduğu gibi Kasım ortasında başlar. Akdağlar’da kar Haziran ve hatta Temmuz’a kadar kalır. Yaklaşık ortalama sıcaklıklar ve yağış miktarları aşağıdaki gibidir.

Akdağmadeni Sivas arası kaç?

Akdağmadeni ile Sivas arası kaç kilometre? Akdağmadeni ile Sivas arası mesafe yaklaşık 124 km’dir. Kamil Koç ile Akdağmadeni’den Sivas’a yolculuğunuz yaklaşık 1 saat 15 dakika sürecektir. Bu süre hava ve trafik koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Akdağmadeni hangi Türk boyu?

Akdağ; Moğolların, yani Kara Tatarların ağırlıklı olarak yaşadığı bir yerdi.

Akdağmadeni hangi parti?

AkdağmadeniAdaylıkSonuçlarıKısa. Oy oranıKatılım oranı%75,18Seçim öncesi cumhurbaşkanı: Nezih Yalçın (MHP)Seçilen cumhurbaşkanı: Nezih Yalçın (MHP)16 satır daha

Akdağmadeni ne zaman yozgata bağlandı?

1860 yılında Karahisar Beyramşah Belediyesi’ne bağlı bir belediye kurulmuş, 1871 yılında ise Karahisar Beyramşah Belediyesi kurulmuş ve Akdağmadeni Belediyesi’nde de belediye teşkilatı kurularak Yozgat’a bağlanmıştır.

Türkiye’de uranyum en çok nerede çıkarılır?

Yozgat ili Sorgun ilçesindeki uranyum madeni, bölgemiz ve ülkemiz açısından çok önemli ve stratejik bir kaynaktır.

Yozgat’ta uranyum var mı?

Özet. Çalışma alanı Yozgat ilinin 35 km doğusunda, Sorgun ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Temrezli uranyum yatağı Türkiye’nin bilinen en büyük uranyum yatağıdır.

Yozgat’ta hangi madenler çıkarılır?

Yozgat’ın feldispat, kaya tuzu, kireç taşı, kuvarsit, tuğla kiremit, florit, çimento hammaddeleri ve grafit gibi endüstriyel hammaddeler açısından önemli olduğu vurgulandı.

Dünyanın en iyi salebi nerede yetişir?

Burada en iyi salep Kastamonu Taş Köprü, Yozgat ve Bucak’ta yetişir. Kışın evlerimize konuk olan salep, bol tarçınıyla içimizi ısıtır. Salep orkidesine benzeyen kökleri toplanıp toz haline getirilerek birçok üründe kullanılır. Dondurma, kurabiye ve içecek olarak bulunur.

Akdağmadeni en soğuk kaç derece?

Akdağmadeni bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı, rüzgarlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklıklar genellikle -7°C ile 27°C arasında değişir, nadiren -15°C’nin altına düşer veya 32°C’yi aşar.

Akdağmadeni nasıl bir yer?

İlçe bir plato olduğundan, Orta Anadolu iklimine benzer ve yazları çok sıcaktır; kışın sıfırın altında sıcaklıklar yoktur. Kar yağışı Yozgat’ta olduğu gibi Kasım ortasında başlar. Akdağlar’da kar Haziran ve hatta Temmuz’a kadar kalır. Yaklaşık ortalama sıcaklıklar ve yağış miktarları aşağıdaki gibidir.

Nerenin salebi meşhur?

Kahramanmaraş bölgesinin doğal ortamında dokuz cinse ait 25 tür bulunmaktadır. Orchis palustris ve Dactylorhiza osmanica adlı salepler yaygındır. Dünya çapında Maraş Dövme Dondurması kendi bölgesinde yetiştirilen saleplerden yapılır.

Kaynak: OrsMetal.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir