Taşra kelimesinin kökeni nedir?
Eski Türkçedeki taşra, “dışarı” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçedeki “taş” (dışarı) kelimesinden Eski Türkçedeki +rA ekiyle türemiştir.
Taşra ne demek?
“Kırsal” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir ülkenin başkenti veya büyük şehirleri dışında kalan tüm yerler dışarıdadır.
İzmir Taşra ne demek?
“Province” kelimesi dilimizde çok sık kullanılan ve çok sık duyduğumuz kelimelerden biridir. Bu kelimeyi ilk kez duyanlar bu kelimenin ne anlama geldiğini merak ederler. Bir ülkenin başkenti ve büyük şehirleri dışında kalan tüm yerlere vilayet denir.
Türkiye’de taşra neresi?
“İl” kelimesinin tam anlamı “dış” ve zıttı “merkez”dir. Elbette İstanbul’da Kastamonu’dan daha büyük bir Kastamonu, Sivas’tan daha büyük bir Sivas ve Erzincan’dan daha büyük bir Erzincan vardır. Bu örnekler çoğaltılabilir… İşte merkez ve dış kavramlarının devreye girdiği yer burasıdır.
Taşra ne demek Osmanlıca?
Kelimenin tam anlamıyla “dışarı” anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Osmanlı döneminde idari olarak merkezi yönetimin, yani başkentin dışında olan yerleri ifade ediyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nda merkezin dışında idari birimlerin oluşumu kuruluş dönemine kadar uzanmaktadır.
Taşra nedir TDK?
“Province” kelimesinin sözlük anlamı “dışarıya doğru”, “merkezden uzakta”dır. 14. yüzyıldan beri bu kelime başkent dışındaki şehirler için kullanılmaktadır. Günümüzde, düşük nüfus yoğunluğuna sahip herhangi bir yer kırsal olarak kabul edilir.
Osmanlıda taşra ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu iki bölüme ayrılmıştı: merkez ve taşra imparatorluğu. “Eyalet” kelimesi merkez dışındaki yerleri belirtmek için kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun en başından itibaren, taşra birimleri içinde belediyeler, ilçeler, sancaklar ve eyaletler yaratıldı.
Taşra ne demek edebiyatta?
Sözlükte “dışarı” ve bir ülkenin başkenti ve önemli şehirleri dışındaki yerler anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Divan şiirinde birçok farklı şekilde karşımıza çıkar. Kıra gitmek, kıra gitmek, kıra düşmek ve kıra üflemek Divan şiirinde karşımıza çıkan ifadelerdir.
Taşra ilçe demek mi?
“Province” olarak yazılan herhangi bir yer ilçe veya köy anlamına gelmez. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir. Örneğin, “Ankara” (vilayet) dendiğinde, söz konusu kurumun merkez binası hariç diğer birimleri kastedilmektedir.
Diyarbakır Taşra ne demek?
Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Osmanlı Taşra Teşkilatı, Şahne, tercüman, Bab Naibi Osmanlı döneminde “vilayet” teriminin genel olarak başkent İstanbul dışındaki tüm yerler için kullanıldığı bilinmektedir.
Devlette taşra ne demek?
“Merkez” terimi genellikle bakanlık, Devlet Müsteşarlığı ve Genel Müdürlük binalarını ifade eder. “İl” terimi bu kurumların dışında bulunan devlet kurumlarını ifade eder.
Taşra kenti ne demek?
Kırsal alan veya kırsal bölge, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikten ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.
Ankara Taşra neresi?
Bazen bir taşra birimi bile bir il olabilir. Örneğin, “Ankara” (il) dendiğinde, söz konusu kurumun merkez binası hariç diğer birimleri kastedilmektedir.
Osmanlı’da taşra görevlileri kimlerdir?
Osmanlı padişahları ilk dönemlerde bir bölgeyi yönetmek üzere iki tane taşra yöneticisi tayin ederlerdi: Bunlardan biri, padişahın yürütme yetkisini temsil eden Bey (Beylerbeyi, Sancakbeyi ve diğer Zaimler), diğeri ise yargı yetkisini temsil eden Kadı’dır.
Sivas Taşra ne demek?
Osmanlı döneminde, kelimenin tam anlamıyla “dış” anlamına gelen “vilayet” sözcüğü, idari bakımdan merkezi yönetim, yani başkent dışında kalan yerleri ifade ediyordu.
Taşra neresi Osmanlı?
Osmanlı döneminde “vilayet” teriminin, başkent olan İstanbul dışındaki tüm yerler için kullanıldığı bilinmektedir. Ancak Osmanlı topraklarından bahsedildiğinde, 1-mirî toprak rejimi ve 2-mirî mukata’a sisteminin uygulandığı İstanbul dışındaki yerleri de kapsadığı unutulmamalıdır.
Taşra nedir kısaca tarih?
Osmanlı İmparatorluğu iki bölüme ayrılmıştı: merkez ve taşra imparatorluğu. “Eyalet” kelimesi merkez dışındaki yerleri belirtmek için kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun en başından itibaren, taşra birimleri içinde belediyeler, ilçeler, sancaklar ve eyaletler yaratıldı.
Memurlukta taşra ne demek?
Bazı kadro pozisyonlarının yanında “il veya merkez” ifadeleri bulunur. “Merkez” terimi bakanlık/müsteşarlık/genel müdürlüğün merkez binasını ifade eder ve “il” terimi bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade eder. “İl” olarak yazılan herhangi bir yer ilçe veya köy anlamına gelmez. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir.
Taşra erkeği ne demek?
Taşra; sıkıntılı olma, dışlanmış olma, ürkütücü olma ve dışlanmış olma hali olarak tanımlanmış ve gecekondu mahallelerinin kentin dış mahalleleri olarak temsili ve bu temsile bağımlı erkekler üzerinden değerlendirilmiştir.