İçeriğe geç

İMtiyaz Saglamak Ne Demek

İmtiyaz sağlamak ne demek?

“İmtiyaz; “Bir paya, temettü, tasfiye payı, öncelik ve oy hakkı gibi haklar veya kanunda öngörülmeyen yeni bir pay sahibi olma hakkı ile ilgili olarak tanınan üstün bir haktır.”

İmtiyaz ne demek?

Dilimize Arapçadan giren imtiyaz kelimesi meyz kökünden türemiştir. Meyz “ayırmak”, “imtiyazlı olmak” ve “artırmak” anlamına gelirken, “imtiyazlı” üstün ve ayrıcalıklı olarak kabul edilmek anlamına gelir. Ayrıcalıklı olmak için özel koşulların karşılanması veya başarıların elde edilmesi gerekir.

İmtiyazlı olmak ne demek?

1. Üstünlük veya imtiyaz sahibi olan. 2. Başkalarından farklı ve üstün, imtiyazlı: Bu sebeple Bâise Hanım, kardeşinin (Sâmiha Ayverdi) köşküne gelen imtiyazlı ziyaretçilerdendir. 3. Kendisine imtiyaz tanınan, imtiyazdan yararlanan kimse.

İmtiyaz sahibi kişi ne demek?

Ayrıcalığın sahibi idare, ayrıcalığın sahibi ise özel kişidir. İmtiyaz sahibi, verdiği hizmet karşılığında hizmet alıcılarından, oranı kanunla belirlenen belirli bir ücret alır ve kar ve zarar kendisine aittir. Sözleşmenin sona ermesi üzerine kamu hizmeti tesisi, kamu hukukuna göre tüzel kişiye tam ve bedelsiz olarak devredilir.

İmtiyaz verilmesi ne demek?

İmtiyaz veya imtiyaz sözleşmesi, bir hükümet, yerel hükümet, şirket, birey veya diğer tüzel kişi tarafından bir hak, arazi, mülk veya tesisin verilmesidir. Bir hükümet, yerel hükümet, şirket, birey veya diğer tüzel kişi, bir hak, arazi, mülk veya tesisin verilmesidir.

İmtiyaz ne demek Osmanlı?

Başka bir deyişle, devlet tarafından verilen bir dizi işletme ruhsatıdır. Üçüncü ve tarihi anlamıyla, Osmanlı İmparatorluğu’nun ülkesinde yaşayan gayrimüslim halkına ve yabancılara, siyasi dezavantajlara bakılmaksızın verdiği ayrıcalıktır.

İmtiyaz ne demek TDK?

Ayrıcalık, kişisel hak ve ayrıcalık anlamına gelir. Bunlar, başkalarına verilmeyen ve yalnızca bir veya daha fazla belirli kişi adına sunulan özel haklar ve ayrıcalıklardır.

İmtiyaz hakkı ne demek?

Belirli bir ürün, hizmet veya yönteme ilişkin hakka sahip olan ana şirket, bunu bir sözleşme çerçevesinde franchise alana satar ve bu kişi veya kuruluş ana şirketin itibarından yararlanır, geniş bir kitleye yayılır ve rekabet avantajı elde eder.

Medya imtiyazı ne demek?

Medya imtiyazı veya medya imtiyazı; bir sinema eseri, bir edebi eser veya bir video oyunu gibi orijinal bir kurgu eserinden yaratılan türev eserleri içeren, birbiriyle ilişkili medya koleksiyonudur.

İmtiyaza sahip olmak nedir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 478’inci maddesinin 2’nci fıkrasında; imtiyaz; bir paya kar payı, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklar şeklinde tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmeyen yeni bir katılma hakkı olarak tanımlanmıştır.

İmtiyazlı borç nedir?

Ayrıcalıklı talepler, sıradan taleplere kıyasla önce çözülmesi gereken taleplerdir. Ayrıcalıklı talepler, İBK’nın 206. maddesinde ve bazı özel kanunlarda düzenlenmiştir. Buradaki ayrıcalık, ayrıcalıklı tarafın şahsına değil, talebe atıfta bulunur.

İmtiyazlı kabul ne demek?

Vesayet veya kayyımlık nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kişilerin bu ilişkiden doğan bütün alacakları (ancak bu alacaklar iflas sırasında, vesayet veya kayyımlığın devam ettiği süre içinde veya sona ermesini izleyen bir yıl içinde açılmışsa) imtiyazlı alacak sayılır.

İmtiyaz etmek nedir?

Ayrıcalık, başkalarına verilmeyen kişisel bir hak veya ayrıcalıktır. Belirli bir kişiye veya kuruma özel olarak atanan bir ayrıcalık olarak tanımlanabilir.

İmtiyaz nedir hukuk?

Hizmetin; özel hukuk tüzel kişileri tarafından, genellikle çok uzun süreli bir “yönetim sözleşmesi” uyarınca, sermayesi, kârı, zararı ve zararı özel hukuk tüzel kişisine ait olmak üzere, idarenin gözetim ve denetimi altında kullanılmasına GİZLİLİK denir.”

İmtiyaz yöntemi nedir?

Kamu hizmeti ayrıcalığı, kamu hizmetinin belirli bir süre için kurulması ve işletilmesi veya kurulu bir kamu hizmetinin idare ile özel kişi arasında yapılan bir sözleşmeye göre işletilmesi, masrafları, kârı ve zararı özel kişiye ait olmak üzere yürütülmesi işlemidir.

İmtiyazlı hisse nasıl alınır?

Tercih edilen hisse senetleri nasıl satın alınır sorusu kısa ve net bir şekilde cevaplanabilir. Hisse senedi satın almak için öncelikle SPK lisansına sahip bir kurumda yatırım hesabı açmanız gerekir. Yatırım hesabı açtıktan sonra geleneksel borsada işlem yaparak hisse senedi satın almak ve portföy oluşturmak mümkündür.

İmtiyaz sözleşmesi nedir örnek?

İmtiyaz sözleşmesi; Bir kamu hizmetinin sermayesinin, idarece belirlenen şartlar altında yetki ve menfaatler sağlanması karşılığında, özel hukuk kişilerince sağlanması veya yürütülmesi, hizmetin bütün gider, kazanç, zarar ve ziyanının kamuya ait olması suretiyle yapılan sözleşmedir.

İmtiyazlı kabul edilmek ne demek?

İmtiyaz; Bir ortağa temettü, tasfiye payı, rüçhan hakkı ve oy hakkı gibi haklar üzerinde tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmeyen yeni bir katılma hakkıdır.

İmtiyaz ne demek TDK?

Ayrıcalık, kişisel hak ve ayrıcalık anlamına gelir. Bunlar, başkalarına verilmeyen ve yalnızca bir veya daha fazla belirli kişi adına sunulan özel haklar ve ayrıcalıklardır.

Kaynak: yoyuncak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir