TMK 183 maddesi nedir?
Madde 183 – Ana veya babanın başka birisiyle evlenmesi, başka bir yere taşınması veya ölümü gibi yeni olgular gerekli kıldığında, hâkim kendiliğinden veya ana veya babadan birinin istemi üzerine gerekli tedbirleri alır.
TMK 181 maddesi nedir?
Madde 181 – (1) Boşanmış eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce verilen ölüm cezalarıyla kendilerine verilen hakları, kanunda başka türlü öngörülmedikçe kaybedemezler. (2) (Değişik ikinci fıkra: -6217/19 md.) 11/2/2023
TMK 186 maddesi nedir?
Madde 186 – (1) Eşler, ikametgâh yerlerini birlikte seçerler. (2) Eşler, hayatlarını birlikte yönetirler. (3) Eşler, evlilik giderlerine güçleri oranında emekleri ve mal varlıklarıyla katılırlar.
TMK 184 maddesi nedir?
Madde metni: Hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı vakıaların varlığına tam olarak kanaat getirmedikçe, bunları sabit sayamaz. 2. Hâkim, resen veya istem üzerine, taraflara bu vakıalar hakkında yemin ettiremez. 3. Tarafların bu hususta yaptıkları tavizler hâkimi bağlamaz.
TMK 182 maddesi nedir?
Yıl: 2. H.D. T: 09.09.2019, E: 2019/2904, K: 2019/8333. “…Boşanma veya ayrılık halinde çocuk, kendisine emanet edilmeyen tarafın imkânları ölçüsünde, bakım ve yetiştirme giderlerine katılmakla yükümlüdür (TMK m. 182).
183. madde nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 183. maddesine göre; “İlgili kanunlarda yazılı yükümlülüklere aykırı olarak başkasının sağlığına zarar verecek gürültüye neden olan kişi iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
TMK 185 maddesi nedir?
Madde 185 – Evlilik, eşler arasındaki evlilik birliğini kurar. Eşler, bu evliliğin mutluluğu için birlikte çalışmak ve çocuklarının bakımını, eğitimini ve geçimini birlikte sağlamakla yükümlüdürler. Eşler birlikte yaşamalı, birbirlerine sadık kalmalı ve birbirlerine yardımcı olmalıdırlar.
TMK 162 maddesi nedir?
Çalışmanın konusu olan TMK’nın 162. maddesine göre eşlerden her biri, diğerinin intihara teşebbüs etmesi, kendisine çok kötü muamelede bulunması veya ağır şekilde onur kırıcı davranışta bulunması nedeniyle boşanma davası açabilir.
TMK 118 maddesi nedir?
Yine TMK’nın 118. maddesi hükmüne göre: “Nişan, evlenme vaadiyle kurulur.” “Fiilen evli olan kimse, başkasıyla yeniden nişan sözleşmesi yapamaz.” Kurulmuşsa bu sözleşme geçersizdir ve hukuki anlamda nişan sözleşmesi olarak kabul edilemez.
TMK 176 nedir?
Madde 176 – Durumun gereklerine göre, maddi tazminat ve nafakanın toptan veya gelir suretiyle ödenmesine karar verilebilir. Manevi tazminatın gelir suretiyle ödenmesine karar verilemez.
TMK 163 maddesi nedir?
Yasal düzenleme: TMK. Madde 163 – Eşlerden biri onur kırıcı bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat yaşarsa ve bu nedenle diğer eşin onunla yaşaması beklenemeyecek durumda olursa, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
TMK 169 madde nedir?
Madde 169 – Boşanma veya ayrılık davası açıldığında hâkim, davanın devamı süresince özellikle eşlerin barınması ve geçimleri, eşlerin mallarının yönetimi ve çocukların bakım ve korunması konularında gerekli olan geçici tedbirleri kendiliğinden alır.
TMK 188 maddesi nedir?
Madde 188 – Eşlerden her biri, birlikte yaşadıkları sürece ailenin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak üzere evlilik birliğini temsil eder.
TMK 175 maddesi nedir?
Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunu’nun “Yoksulluk Nafakası” başlıklı 175. maddesinde: “Boşanma sonucu yoksulluğa düşen taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz nafaka talep edebilir. Nafaka ödemekle yükümlü olanın kusuru kınanmaz.” şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır.
TMK 178 nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 178. maddesine göre, “Boşanma sebebiyle evliliğin sona ermesinden doğan her türlü dava, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl sonra zamanaşımına uğrar.” Hükümler fiyata dahildir.
Velayetin kaldırılması davası kime karşı açılır?
Uygulamada velayetten yoksun bırakma davalarında davalı ve davacı anne ve baba olmakla birlikte, bazı durumlarda üçüncü kişiler tarafından velayet hakkına sahip olan anne veya babanın her ikisine veya anne veya babaya karşı dava açılabilmektedir.
Velayetin değiştirilmesi TMK M 183 349 ne demek?
Madde 349 – Velayet sahibi olan ana ve babanın yeniden evlenmesi, velayetin sona ermesini gerektirmez. Ancak çocuğun iyiliği gerektiriyorsa, durum ve koşullara göre velayet sahibi olan ana ve baba değiştirilebilir veya velayet sona erdirilerek çocuğa bir vasi atanabilir.
TMK 185 maddesi nedir?
Madde 185 – Evlilik, eşler arasındaki evlilik birliğini kurar. Eşler, bu evliliğin mutluluğu için birlikte çalışmak ve çocuklarının bakımını, eğitimini ve geçimini birlikte sağlamakla yükümlüdürler. Eşler birlikte yaşamalı, birbirlerine sadık kalmalı ve birbirlerine yardımcı olmalıdırlar.
Velayet hangi durumlarda değiştirilir?
Karşılıklı rızalı boşanma protokolü imzalanarak boşanma durumunda, protokolde velayetin değiştirilmesini engelleyen bir madde bulunsa bile velayet değiştirilebilir. Örneğin, çocuğun velayet sahibi olmayan ebeveynle görüşmesine izin verilmezse, velayet sahibi ebeveyn çocuğu terk ederse veya çocuk ölürse velayet değiştirilebilir.
Kaynak: promatareklam.com.tr